Dr. Ekrem Güldaş Haır Clınıc

Saç ekimi

Saç dökülmesi sanıldığından daha yaygın bir durumdur. Saçınızın tamamını veya bir kısmını kaybetmek hem erkekleri hem de kadınları etkileyen bir sorundur. Stres, genetik ve sağlık saç dökülmesinin ana nedenleridir. Saçları kurtarmak için çeşitli çözümler olsa da en çok talep edilenlerden biri saç ekimidir. Son zamanlarda ise DHI (Direct hair implantation) saç ekimi daha popüler bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekmektedir.

Saç ekimi nedir?

Saç ekimi, kellik sorununu tedavi etmek için yapılan tıbbi bir işlemdir. Bu prosedür, saç dökülmesinden muzdarip hastaların saçlarını geri kazanmalarına yardımcı olmak için yapılır.

Saç ekimi neden yapılır?

Saç ekiminin yapılmasının ana nedeni, insanların fiziksel görünümlerini iyileştirmek ve aynı zamanda karşılaştıkları kellik sorunundan sıklıkla etkilenen özgüvenlerini iyileştirmektir. Genel olarak, bu tür bir tedavi gören kişiler, başın ön veya üst kısmında saç dökülmesi ile karakterize edilir. Bu sayede saç ekimi yapmak için başın arkasında veya yanlarında bulunan folikülleri almak mümkündür. Saç dökülmesi olan bölgeyi kapatacak kadar saç olmaması durumunda, saç ekimi yapmak için vücut ve yüz kıllarının kullanılması da mümkündür. Saçlarının dökülmesine neden olan sağlık sorunları veya yaralanmaları olan kişilerin kendilerini daha rahat hissedecekleri bir görünüme kavuşmak için saç ekimi yaptırmaları da oldukça yaygındır.

Kadın ve Erkek Tipi Kellik

Saç ekimi hem erkekler hem de kadınlar için uygun bir seçenek olsa da her cinsiyette kellik tipinde belirli farklılıklar vardır. Bu, saç dökülmesi problemlerinize çözüm olarak saç ekimi seçerken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür.

Erkeklerde saç dökülmesi, saçlı derinin önü ve üst kısmı gibi bölgelerde meydana gelir.

Kadınlarda ise başın her yerinde saç dökülmesi meydana gelir. Onlar için, saç derisinin tüm bölgelerinin tedavilere aynı yanıtı vermediğini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Saç büyüme döngüleri nelerdir?

Saç büyüme döngüsü 3 aşamadan oluşur ve şu şekildedir;

Anagen: Genel olarak yaklaşık 3 ile 5 yıl süren bir saç folikülünün büyüme dönemi.

Katajen: Büyüme döneminin sonunda foliküller dinlenme aşamasına hazırlanır. Saç büyüme döngüsünün bu aşaması genellikle 1-2 hafta sürer.

Telojen: Normalde 3 ile 4 ay süren folikülün dinlenme süresidir. Bu sürenin sonunda birçok saç teli yaşam döngüsünü sonlandıracak ve dökülecek, sonrasında yenileri çıkmaya başlayacak.

Saç ekiminin riskleri nelerdir?

Saç ekimi nispeten güvenli bir prosedür olmasına rağmen, herhangi bir tıbbi prosedür gibi esas olarak işlem sırasında kanama veya tedaviden sonra enfeksiyon oluşturma gibi riskler taşır. Bununla birlikte iz kalması veya kişinin istediği gibi saç çıkmaması da söz konusu olabilir.

Bu durumlardan herhangi biriyle karşılaşmamak için, saç ekimi yapmadan önce hastanın sağlığını garanti altına almak için uygun sağlık çalışmalarının yapılması önemlidir. Bu iyileşmenin daha hızlı olmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yeterli ve hijyenik tesislerde kalifiye doktorlar tarafından yapılması gereken bir işlemdir.

Saç ekiminden beklentiler nelerdir?

Saç ekimi sonuçları kişiden kişiye değişir, çünkü her vücut prosedüre farklı tepki verir. Çoğu, işlemden birkaç ay sonra implantasyonun yapıldığı bölgede saç büyümesini görebilir. Zaman ve yoğunluk hastaya bağlı olacaktır.

DHI Saç Ekimi Nedir?

DHI yöntemi/tekniği, saç köklerinin donör bölgeden mikro cerrahi bir alet kullanılarak çıkarıldığı ve ardından içi boş bir iğne içeren kalem benzeri bir cihaz olan DHI Implanter  kullanılarak alıcı bölgeye ekildiği FUE yönteminin  gelişmiş halidir. DHI tedavisinde kullanılan aletler patentli ve tek kullanımlıktır. Bir cerraha açı, derinlik ve yön sağlayarak doğal görünen saç çizgisi sağlar. DHI Saç ekiminin amacı en sonuç odaklı olan FUE saç ekimi tekniğinde verimlilik ve uygulanabilirlik katmaktır. Bazı araştırmalara göre ameliyatsız saç ekimi  ve  tıraşsız  ekim tekniğinde yeni bir yöntemdir. Aslında bu saç ekimi tedavisi, hassas mikro cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirilen ağrısız bir işlemdir.

DHI Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Aşağıda DHI’da saç ekimi işleminin nasıl yapıldığını detaylandıracağız. Bu yöntem, aşağıdaki gibi üç aşamada gerçekleştirilir;

Ekstraksiyon aşaması: Bu işlem için özel olarak tasarlanmış tek kullanımlık bir alet kullanılarak, saç kökleri donör olarak belirlenen ve başın arka kısmında bulunan alandan uzman doktor tarafından folikül hücre çıkarılır. Alınan foliküller özel bir sıcaklıkta ve özel bir solüsyon içerisine yerleştirilerek nakil yapılana kadar canlılıklarını korumaları sağlanır. Donör alandan alınan foliküller için kullanılan aletinin çapı sadece 1 mm veya daha azdır, dolayısıyla iz bırakmaz. Prosedürün bu aşaması yaklaşık 4 saat sürer.

Dinlenme:  Ekstraksiyon aşaması bittiğinde, hasta implantasyon aşamasına hazırlanırken yaklaşık 30 dakika dinlenebilecektir.

İmplantasyon aşaması: Bu aşamada foliküller saç dökülmesi olan bölgeye ekilir, bu patentli özel bir alet kullanılarak yapılır, ana özelliği çapının 1 mm veya daha küçük olmasıdır. Bu araç, implant sırasında yön, derinlik ve açı konusunda daha fazla hassasiyete sahip olmayı sağlar. DHI implanterin özellikleri ise şu şekildedir;

Saç kökleri DHI implanterine tek tek yerleştirilir. Ancak greftler çok hassas olduklarından işlem yapılırken dikkatli olunmalıdır.

Greftlerin alete yerleştirilmesi için en uygun açı 45° ila 50°’dir.

Operasyon sırasında yaklaşık 2-6 DHI kalemi ve 14-16 DHI iğnesi kullanılır.

İşlem sırasında kıl ve kök kalınlığına göre uygun kalem kullanılır.

DHI Saç Ekimi Sonrası Bakım

İşlem, iz bırakmayan DHI patentli aracı kullanılarak gerçekleştirilir. Kullanılan teknik neşter veya dikiş gerektirmez. Kanama çok hafiftir ve takip eden 4 gün içinde tam iyileşme olur. Düzgün bir iyileşme için, işlemden sonra verilen tıbbi talimatlara uyulması önemlidir. DHI tekniği ile çoğu hasta hızlı bir şekilde iyileşir ve işlemden sonraki gün aktivitelerine devam edebilir.

DHI Saç Ekimi öncesi ve sonrası ne gibi önlemler alınmalıdır?

Seans öncesi ve sonrası alınması gereken önlemler şu şekildedir;

İşlemden bir hafta önce:

Vitamin, aspirin, alkol ve tütün tüketmeyin

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp sorunları veya psikiyatrik ilaç kullanan herhangi bir hasta, doktoruna danışarak özel tavsiye almalıdır.

İşlemden sonra:

Sonraki 30 gün boyunca herhangi bir ağır egzersizden (örneğin ağırlık kaldırma veya yüzme) kaçının.

Hafif egzersizlere (yürüme gibi) işlemden 7 gün sonra başlanabilir.

İşlem sonrası 15 gün boyunca saç derisini güneşe maruz bırakmaktan kaçının.

DHI ağrısız bir teknik midir?

Teknik neredeyse ağrısızdır ve dövmeden daha az tahrişe neden olur. Hastanın işlem sırasında rahatlayabilmesi, müzik dinleyebilmesi, TV izleyebilmesi, hafif bir öğle yemeği yiyebilmesi ve hatta şekerleme yapabilmesi için lokal anestezi altında yapılır.

Tedavi sonrası donör bölgede iz kalır mı?

DHI tekniğinden sonra donör bölgede bir hafta içinde tamamen geçen hafif bir kızarıklık dışında kesinlikle iz kalmaz. İşlem bittikten sonra donör bölge (saçların alındığı bölge) enfeksiyon kapmaması için bandajlanır. Bu bandaj ertesi gün çıkarılabilir.

Hastalar tam sonuçları ne zaman görebilir? Nihai sonuç, ilk aydan itibaren saçlar uzamaya başlasa da 12 ay sonra saçların büyüdüğü ve olgunlaşmsıyla görülecektir. Unutulmamalıdır ki, doğal bir saç döngüsünde olduğu gibi, işlemden 3 ile 5 ay sonra ekilen saçlar dökülecek ve tekrar çıkacaktır.