Dr. Ekrem Güldaş Haır Clınıc

Sakal, kirpik veya vücudun herhangi bir bölgesindeki vücut kıllarının her biri çok önemlidir. Vücut sağlığı söz konusu olduğunda saçın dokusu, yoğunluğu, rengi, kalınlığı çok önemlidir. Seyrelme, dökülen saçlar ve vücutta özellikle baş ve sakal bölgesinde kellik görünümü, kişinin özgüveninde ciddi bir çöküntüye neden olabileceği gibi kişiyi yaşından çok daha yaşlı gösterebilir.

Sakal ekimi, erkekler tarafından sıklıkla tercih edilen estetik tedavilerden biridir. Genelde sakal ekimi söz konusu olduğunda kafadaki saçlar kullanılsa da bazen kafadaki saçlar donör olmak için yeterli olmaz ve bu durumda sakal ekimi için vücudun diğer bölgelerinden kıl alınırak işlem gerçekleştirilir.

Sakal ve Bıyık Dökülmesi Neden Olur?

SAKAL DÖKÜLMESİ VE BIYIK DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ

Sakal ve bıyık dökülmesi söz konusu olduğunda buna neden olabilecek birçok durum mevcuttur. Sakal dökülmesinin en sık görülen nedenleri arasında ise şunlar yer alır;

Genetik nedenler: Miras aldığınız çeşitli genler, genetik saç dökülmesine yol açan alopesi areata mutasyonunu taşıyabilir.

Tiroid hastalığı:  Uzun süreli ciddi hipotiroidizm ve hipertiroidizm vakaları sakal dökülmesine neden olabilir.

Otoimmün veya genetik koşullar: Araştırmalar, Astım veya Down sendromundan muzdarip olanların alopesi areataya daha duyarlı olduğunu göstermiştir.

Kemoterapi: Kemoterapi sırasında kullanılan çeşitli ilaçlar, saçların yanı sıra sakal dökülmesine de neden olabilir.

Enfeksiyon: Saçkıran gibi durumlar, sakal veya kafa derisi bölgesinde halka benzeri saç dökülmesine neden olabilir.

Sakal Ekimi Nedir?

Sakal ekimi, sakal bırakmak isteyip de bırakamayan ya da zaten sakalı olup da sakalındaki tüyler dökülmüş ya da seyrelmiş kişiler için çok uygundur. Sakal ekimi, kötü vücut sağlığı, kötü beslenme alışkanlıkları, genetik nedenler, yanıklar vb. birçok nedenden dolayı yapılır. Sakal ekimi, yeni sakalı yeniden yapılandırabilir, mevcut sakalı güçlendirebilir ve hatta diğer yaralanmaların izlerini ve belirtilerini kapatmak için kullanılabilir.

Saç derisinin arkasındaki bölge donör bölge olarak bilinir çünkü bu bölgedeki saçlar saç dökülmesine daha az eğilimlidir ve sakal ekimi için kullanımı kolaydır. Saç derisindeki kılların yeterli olmadığı durumlarda vücudun diğer bölgelerinden alınan saçlar kullanılır. Sakal ekimi çok başarılı bir işlemdir ve hastaya her zaman hayalini kurduğu ve yüzüne uygun bir sakala sahip olma seçeneği sunar.

Sakal Ekiminin Faydaları Nelerdir?

Sakal ekimi yaptırmanın bir dizi faydası vardır ve bazıları ise şu şekildedir;

Kalıcı: Sakal ekimi, hayallerinizdeki sakalı oluşturmak için donör bölgeden alınan kendi saçınızı kullanır. İyileşme tamamlandığında, yeni doğal sakalınızın keyfini çıkarabileceksiniz. Sonuçlar kalıcı olsa da sakalınızın şeklini ve stilini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Çok az veya hiç yara izi yok: Sakal ekimi minimal invaziv bir işlemdir. Sakal ekimi sırasında uygulanan işlemler nedeniyle oluşan yara izleri genellikle hem alıcı hem de donör bölgelerinde olsa da kısa bir süre içinde görünmez hale gelecektir.

Kendinize güveninizi artırır: Sakal ekimi yalnızca saçsız bölgelerin boşluklarını doldurmakla kalmaz, aynı zamanda güveninizi artırabilir ve kendinizi daha iyi hissetmenize neden olabilir.

Sakal Ekiminde Kullanılan Teknikler Nelerdir?

Sakal ekimi, saç köklerinin bir bölgeden (verici bölge olarak bilinir) yüze taşınmasını içerir. Sakal ekimi yapmanın birkaç yolu vardır. Bununla birlikte, teknik seçimi genel olarak saçınızın özelliklerine ve doktorunuzun tercihine bağlı olacaktır. Sakal ekiminde kullanılan teknikler ise şu şekildedir;

FUT Sakal Ekimi: FUT sakal ekimi, hem kafa derisinde hem de yüzdeki erkek tipi kelliği tedavi etmek için yapılır. Bu estetik ameliyat sırasında, doktorunuz donör bölgesinden donör saç foliküllerinin bulunduğu bir şerit kesecek ve bunları steril bir solüsyona yerleştirecektir. Tedavi alanınız hazırlandıktan sonra, her bir folikülü dikkatlice sakal bölgesine implante edecektir.

FUE Sakal Ekimi: Sakal ve saç ekiminde genellikle FUE tekniği kullanılmaktadır. FUE sakal ekimi, donör bölgesinden tek tek foliküllerin çıkarılmasını ve bunların doğrudan yüze implante edilmesini içerir.

Sakal Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sakal ekimi öncesinde işlemin başarılı geçmesi ve iyileşme sürecinde sorun yaşanmaması için şunlara dikkat edilmelidir;

Sigara içmekten veya alkol almaktan kaçının

İlaç kullanımı konusunda doktorunuza danışın

Herhangi bir sakal uzatma tedavisi kullanıyorsanız bırakın

Sakallarınızı kesmeyin

Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Alopesi areata için en yaygın kullanılan sakal ekimi prosedürü FUE yöntemidir. Doktorunuz, donör bölgenizdeki kökleri çıkarmak ve sonrasında alıcı alana nakletmek için küçük kesiler oluşturacak, bunun için ise özel safir bıçaklar kullanacaktır. Bununla birlikte, saç dökülme şeklinize bağlı olarak, doktorunuz implante edilmek üzere donör bölgenizden tüm bir folikül şeridinin çıkarılmasını içeren FUT yöntemini tercih edebilir. Bu genellikle daha dolgun bir sakal görünümü ile sonuçlanır, ancak her biri için fayda ve avantajlar kişiden kişiye değişir. Sakal ekimi söz konusu olduğunda tüm adımlar şu şekildedir;

Hasat: FUE veya FUT yöntemini seçmiş olmanıza bakılmaksızın, doktorunuz ağrıyı en aza indirmek için lokal anestezik kullanımının ardından saç köklerini almak için özel safir bıçaklar kullanacaktır.

İmplantasyon: İstenen tüm foliküller toplandıktan sonra, doktorunuz folikülleri yüzünüzün kıl ihtiyacı olan bölgesine ekecektir. Yeni sakalınızın estetik açıdan hoş bir şekilde çıkmasını sağlamak için implantlar belirli bir şekilde yerleştirilecektir.

İyileşme: Kesi gerektiren diğer tüm invaziv prosedürler gibi, sakal ekiminden sonra birkaç gün iyileşme sürecine odaklanmanız gerekecektir. Yeni sakallarınız 2-3 hafta içinde dökülebilir ancak bu tamamen normaldir çünkü yeni kılların çıkmasını sağlar.

Sakal Ekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Sakal ekimi tedavisinin ardından hastaların dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir;

Tedaviden sonra 2 haftaya kadar tıraş olmayın

Sakal bölgesini kuru tutun

Bölgeye masaj yapmayın

İyileşme sürecinin aksamaması için sigara içmeyin

Sakal ekimi kalıcı bir işlem midir?

Sakal ekimi kalıcıdır ve yüzünüze gereken ilgiyi gösterdiğiniz göz önüne alındığında, ömrünüzün tamamı boyunca hiçbir sorun yaşamadan sakallarınız aynı dolgunluğa sahip olacaktır.

Sakal ekimi ağrılı bir işlem midir?

Sakal ekimi kozmetik cerrahi tedavilerinden biridir ve herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissini en aza indirmeye yardımcı olmak için lokal anestezi altında yapılır. Bununla birlikte, lokal anestezik etkisi geçtikten sonra biraz ağrı hissedebilirsiniz. İşleminizden önce ve sonra ağrı kesici almak, bu ağrının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olur.

Sakal ekimi sonrası iz kalır mı?

Sakal ekimi sonrasında alıcı ve donör bölgede ilk aşamada izler olsa da zamanla bu yara izleri solacak ve görünmez hale gelecektir.

Sakal ekiminden sonra ne zaman tıraş olabilirim?

Yüzünüzün etrafındaki artan hassasiyet nedeniyle doktorunuz izin verene kadar tıraş olmamalısınız. Ancak çoğu hasta işlemden 10-15 gün sonra tıraş olmaya başlayabilir.

Sakal ekimi başarılı olur mu?

Saç derinizdeki saçlar sağlıklı olduğu sürece sakal ekiminiz gerçekten başarılı olacaktır.

Sakal ekimi işlemi ne kadar sürer?

Sakal ekimi saç dökülmenizin derecesine göre 3-8 saat arasında sürebilir.

Sakal kılı ile saç derisi kılı arasındaki fark nedir?

Sakal kılı, kafa derisindeki saçlardan çok daha kalın olma eğilimindedir. Bunun nedeni sakal altındaki derinin daha yağlı olmasıdır. Ancak ekim sonrasında sakal bölgesinde dolgun bir görünüm olacağından dışarıdan fark edilmez.