Dr. Ekrem Güldaş Haır Clınıc

Saç dökülmesi kimsenin hayatı boyunca yaşamak istemediği bir dert ama bazen çoğumuz için kaçınılmaz hale geliyor. Bazı insanlar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde saç dökülmesi yaşarlar ve bazıları için bu iç karartıcı süreç 20’li yaşlarda başlar. Saç dökülmesi hemen ele alınmalıdır, tedaviyi ne kadar geciktirirseniz o kadar zor, zaman alıcı ve maliyetli hale gelir.

Vazgeçmeden ve kellikle yaşamayı düşünmeye başlamadan önce, sağlıklı, normal, doğal saçlara sahip olma hayalinizi düşünün. FUE saç ekimi gibi en son saç tedavisi yöntemleri hakkında bilgi almak için bir bir uzmanı ziyaret etmeniz önemlidir. FUE saç ekimi, eski saçların dökülmeye başladığı yere yeni saçların ekilmesi işlemidir. Bu tedavi her yaşta herkes için kullanılabilir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Alopesi, ne kadar şiddetli olursa olsun, herhangi bir saç dökülmesi şekli için kullanılan geniş bir terimdir. Birçok insan Alopesi kelimesini kafa derisi ve yüz kıllarının tamamen dökülmesine neden olan Alopecia Totalis durumuyla ilişkilendirir, ancak Alopesi’nin birkaç farklı formu vardır. Genetiğin, bir bireyin alopesiden muzdarip olup olmayacağı üzerindeki etkileri, etkili gibi görünen çok sayıda genetik ve çevresel faktör nedeniyle geniş çapta tartışılmaktadır. Genel olarak, durumu geliştirme riski, etkilenen bireylerin birinci derece akrabalarında (kardeşler veya çocuklar gibi) genel popülasyona göre daha fazladır.

İstatistiksel olarak, kadınların %60’ından fazlası hayatlarının bir döneminde Kadın Tipi Kellik yaşarken, erkeklerin %50’ye yakını hayatlarının bir noktasında erkek tipi kellik yaşayacak ve bu 17 ile 70 yaşları arasında herhangi bir yaşta ortaya çıkacaktır.

Diğer saç dökülmesi risk faktörleri şunları içerir;

Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar: Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid sorunlarına bağlı hormonal değişiklikler kadınlarda saç dökülmesine neden olabilir. Alopesi areata ve trichotillomania (saç yolma bozukluğu) gibi bağışıklık sistemi ile ilgili tıbbi durumlar da yaygın saç dökülmesi nedenleridir.

İlaçlar: Saç dökülmesi, artrit, depresyon, kalp problemleri, gut ve yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar ve takviyelerin bir yan etkisi olabilir.

Kanser Tedavisi: Başa uygulanan radyasyon tedavisi ve kanser tedavisi için kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Tedavinin saç kökleri üzerindeki sert etkileri nedeniyle saçlar eskisi gibi çıkmayabilir.

Stres: Birçok insan, fiziksel veya duygusal bir şoktan birkaç ay sonra saçlarında genel bir dökülme yaşar. Bu tip saç dökülmesi geçicidir.

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE) Saç Ekimi Nedir?

Folikül nakli kullanılan saç ekimi ameliyatında, donör alandan bireysel foliküler üniteler çıkarılır. FUE saç ekiminde her greft doktorun kendisi tarafından çıkarıldığı için yüksek kaliteli greftler sağlar. FUE, saç ekimi daha popülerdir çünkü doktorunuza istediği kadar çok veya az greft alma esnekliği verir ve FUE, FUT gibi iz bırakmaz.

FUE Saç Ekimi Adayları Kimlerdir?

Saç ekimi, saç dökülmesi sorunu yaşayan ancak bunun dışında sağlıklı olan kadın ve erkeklere yapılabilir. Herhangi bir saç tedavisi prosedürünün ilk ve en önemli adımı, gelecekte herhangi bir sorun yaşamamak için doğru doktordan doğru bilgiyi almaktır. Saç ekimi ameliyatının sonucu büyük ölçüde seçtiğiniz cerraha bağlıdır. Ancak FUE saç ekimi işlemleri herkeste işe yaramaz. Aşağıdaki durumlarda saç ekimi sizin için uygun bir seçenek olmayacaktır;

Doğuştan saçınız yok,

Yara izi geliştirme eğiliminiz var,

Sonuçlarla ilgili gerçekçi olmayan beklentileriniz var,

24 yaşın altındasınız,

Kalp hastalığı, diyabet, böbrek veya karaciğer yetmezliği vb. gibi tıbbi durumlarınız varsa,

Anestezi almanıza izin vermeyen tıbbi sorunlarınız var,

Kanla bulaşan bir hastalığınız varsa veya hemofili hastasıysanız FUE saç ekimi sizin için uygun bir tedavi seçeneği değildir.

FUE Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

FUE saç ekimi ameliyatı genellikle kolay ve ağrısız bir işlemdir. Saç ekimi prosedürüne başlamadan önce, doktorunuz donör bölgesini (saçın alınabileceği yer) belirleyerek başlayacaktır. Verici alan genellikle başın arkasıdır ancak ekilecek saçlar kol ve bacaklardan da alınabilir. Saç ekimi uzmanı, saç ekimi işlemine başlamadan önce kafa derisini iyice temizleyecek ve anestezi uygulayacaktır. İşlem genellikle lokal anestezi altında tamamlanır.

FUE saç ekimi prosedüründe, doktorunuz saç köklerini doğrudan donör bölgesinden nokta şeklinde insizyonlar kullanarak alır. Bu tip ekim yöntemi daha etkilidir çünkü cerrah herhangi bir kesiye ihtiyaç duymadan saçları hassas bir şekilde alabilir. FUE’nin tek seansında binlerce saç toplanır ve alıcı bölgeye ekilir. FUE saç ekimi manuel bir işlemdir ve tam sonuçlar için birkaç seans gerektirir.

FUE Saç Ekiminin Avantajları

FUE saç ekimi yöntemi en popüler saç ekimi tedavilerinden biridir. Bunun nedeni, FUE prosedürünün sahip olduğu çok sayıda avantajdır;

Donör veya alıcı alanda görünür bir yara izi oluşmaz.

Saç dökülmesinin erken evrelerinde olan hastalar için idealdir.

Saç ekimi kısa seanslarda yapılabilmektedir.

Gri veya beyaz saçlar da FUE saç tedavisi ile ekilebilir.

FUE saç ekimi prosedürü bıyık, kaş, kirpik ve yüze saç ekimi için de kullanılabilir.

Sakal rekonstrüksiyonu için kullanılabilir.

FUE tedavisi, sınırlı saçlı deri elastikiyetine sahip hastalarda bile etkilidir.

FUE saç ekimi ameliyatı, folikül birimlerini vücudun diğer bölgelerinden çıkarmak için kullanılabilir. Bu, donör bölgede yeterli saç bulunmayan hastaların da FUE’den yararlanabileceği ve daha yoğun bir saç dörünümünün keyfini çıkarabileceği anlamına gelir.

FUE Saç Ekimi Sonrası Bilinmesi Gerekenler

FUE saç ekimi ameliyatının toplam sürecinin tamamlanması yaklaşık dört ile altı saat sürer. Saç ekiminden sonra;

Doktorunuz, donör bölgeye ve tedavi edilen bölgeye gazlı bezler ve bandajlar yerleştirecektir.

Doktor, ağrıyı ve şişliği yönetmek ve enfeksiyondan kaçınmak için size bazı ilaçlar verecektir.

Saç ekimi ameliyatının sonuçlarını görmeye başlamak yaklaşık iki ile üç hafta sürer.

Saç köklerine beslenme sağlamak ve saçların yeniden büyümesini desteklemek için bazı ilaçlar almanız gerekebilir. FUE saç ekimi ameliyatı, doğal saç büyümesini tetikleyen hormonları veya hücreleri etkilemez. Bu nedenle medikal tedavi ile desteklendiğinde saç ekimi daha iyi sonuç vermektedir.

FUE saç ekimi ameliyatından sonra çok az veya hiç rahatsızlık hissetmezsiniz ve saç ameliyatından sonra evinize gidebilir ve normal yaşam tarzınıza devam edebilirsiniz. Aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz yeterlidir:

FUE saç ekiminden sonra tedavi edilen alan bir süre su ile temas etmemelidir.

Ameliyattan sonra 28-30 gün boyunca yorucu egzersiz yapmaktan kaçının.

Dışarı çıktığınızda başınıza şapka takmak, kafa derinizi UV ışınlarından ve güneşe maruz kalmaktan koruyacaktır.

Saç Ekiminin Sonuçlarını Ne Zaman Göreceksiniz?

FUE saç ekimi cerrahisindeki gelişmeler sayesinde sonuçlar o kadar doğal görünecek ki kuaförünüz bile farkı anlayamayacak. Ameliyattan 2-3 hafta sonra ekilen saçların dökülmesi normaldir ancak endişelenmenize gerek yoktur. FUE saç ekimi ameliyatından sonra saç kökleri yavaş yavaş yeni saçlar çıkarmaya başlayacak ve 10-12 ayın sonunda tamamen doğal bir büyüme göreceksiniz.

Yeni saç kökleri ömür boyu sağlıklı kalır ve saç derisinin saç dökülmesine dirençli kısmından alınan yeni kökler sayesinde kellik endişesi yaşamazsınız. Ancak saçların tedavi edilmeyen bölgelerden dökülmeye devam edebileceğini unutmamak önemlidir. Doktorunuz ilk kontrolde saç büyümenizi değerlendirecek ve gerekirse ikinci bir seans önerecektir.